“Wie is Anneleen Van Bossuyt, de nieuwe N-VA- lijsttrekker die in Gent water en vuur moet verzoenen” – Het Nieuwsblad.

2018-02-08T17:14:24+00:00January 30th, 2018|
NVA

Anneleen Van Bossuyt, kersvers N-VA-boegbeeld in Gent, staat meteen voor een loodzware opdracht. Zelfs binnen haar partij erkent iedereen dat haar komst op zich niets heeft opgelost. Elke Sleurs en Siegfried Bracke, de “twee botsende karakters” die elkaar het voorbije jaar niets gunden, moeten volgens de bestuursleden allebei een plaats op de lijst krijgen. Aan Van Bossuyt om uit te dokteren hoe ze water en vuur kan verzoenen.

Zondag had de Gentse afdeling van N-VA nog de verrassende komst van Anneleen Van Bossuyt om zich even aan op te warmen, gisteren was het alweer business as usual. “Het is een nieuwe start, maar het probleem is inderdaad niet opgelost”, zegt Matthias Diependaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement en de voorbije weken een van de externe bemiddelaars in Gent. Over wat er nu moet gebeuren met Siegfried Bracke, lijsttrekker tot vorig jaar, en Elke Sleurs, lijsttrekker tot vorige zondag, spreekt Diependaele zich, net zoals al zijn partijgenoten, niet uit. “Dat is de verantwoordelijkheid van Anneleen. Zij moet het nu doen.”

Van Bossuyt beseft dat ze weinig tijd heeft. Ten eerste omdat ze vóór april zelf nog van Melle naar Gent moet verhuizen. “Dat valt wel te regelen”, zegt ze. Maar nog veel dringender is wat er nu met Bracke moet gebeuren. De Kamervoorzitter wil de lijstduwersplaats die Sleurs hem niet gunde. Daar gaan ze binnen het N-VA-bestuur toch nog altijd van uit. Want Bracke zelf liet gisteren niet in zijn kaarten kijken, behalve dan dat hij er alle vertrouwen in heeft “dat alles goed komt”. Van Bossuyt, die werd aangesteld op voorspraak van de nationale partijleiding, kan hem die plaats wel geven, maar riskeert dan meteen te worden teruggefloten door de lokale afdeling, waar de achterban van Sleurs nog steeds in de meerderheid is. “Siegfried Bracke heeft alleen voor- of tegenstanders”, zegt een parlementslid. “De kans dat beide verscheurde kampen snel verzoend geraken, is klein. Maar Anneleen is een intelligente vrouw. ”

Een extra hindernis voor Van Bossuyt is dat ze voor die lijstduwersplaats ook Helga Stevens, haar collega in het Europees Parlement, zou moeten ontgoochelen. Sleurs had er geen geheim van gemaakt dat Stevens net als in 2012 lijstduwer zou worden. Stevens zelf is zo slim om die plaats niet op te eisen. “Het is aan Anneleen om samen met het bestuur de puzzel te leggen.” En net als de rest van de afdeling gaat Stevens ervan uit dat zowel Sleurs als Bracke “de lijst zal steunen om zo sterk mogelijk naar de kiezer te gaan”.

Sommigen zien in een derde plaats voor Sleurs een galante oplossing, “beter dan samen met Bracke onderaan de lijst”. Van Bossuyt wil haar alleszins niet laten vallen. “Het is Elke die dit mogelijk heeft gemaakt. In de komende gesprekken zullen we er wel uitgeraken wie waar zal staan.”

Ook voor de tweede plaats en de rest bovenaan de lijst heeft Van Bossuyt nog veel werk. Want veel kandidaten dienen zich niet aan. “Het klopt dat er bij ons voor de rest van de plaatsen niet gevochten wordt”, zegt een gemeenteraadslid. “Maar dat is in deze misschien juist een voordeel.”

hannes cattebeke

Copyright © 2017 Corelio. Alle rechten voorbehouden