Uber en de Intentieverklaring van de EU

2018-02-08T18:18:56+00:00March 27th, 2017|
NVA

Bewogen dagen voor de zelfrijdende wagen. Het taxi-appbedrijf Uber krijgt de wind van voor na een ongeval dat het voorbije weekend plaatsvond in Arizona. Bij het incident belandde een SUV op zijn flank toen deze werd aangereden door een chauffeur die de voorrangsregels niet respecteerde. Gelukkig zonder gewonden. De SUV bleek een zelfrijdende wagen van Uber die op het moment van de feiten op automatische piloot reed. Een zoveelste tegenslag voor het bedrijf dat na het ongeval besliste zijn testprogramma voor zelfrijdende wagens voorlopig stil te leggen.

Door dit incident laait de discussie over autonome wagens weer hoog op. Het is duidelijk dat de technologie voor zelfrijdende wagens nog in volle ontwikkeling is en dat ook het testen ervan risico’s met zich meebrengt.

Het toeval wil dat een dag voordien de EU-lidstaten (behalve het VK), Noorwegen en Zwitserland nog een intentieverklaring voor een grensoverschrijdend geautomatiseerd wegtransport ondertekenden. Met deze verklaring gaan de EU- en EEA-lidstaten een verregaandere samenwerking aan in het opzetten van testprojecten en het delen van mobiele data. Volgens ons zeker een stap in de goede richting!

N-VA zet zich op alle beleidsniveaus in voor een vlotte en veilige overgang naar zelfrijdende wagens. Zo werken wij, ook in het Europees Parlement, aan een duidelijk regelgevingskader dat beantwoordt aan de uitdagingen inzake veiligheid, aansprakelijkheid, en verkeersreglementering.

N-VA stelt Europese en federale maatregelen tegen sociale dumping voor

PERSBERICHT

Europees Parlementslid Helga Stevens & Kamerlid Wouter Raskin (N-VA)