Helga’s tussenkomst in plenaire vergadering van 15.03.2017 m.b.t. agendapunt “Actualiteitendebat – EU-veiligheidsagenda: een jaar na de aanslagen in Brussel”.

2018-02-08T18:19:26+00:00March 15th, 2017|
NVA

Volgende week woensdag zal het exact een jaar geleden zijn dat IS vreselijke aanslagen pleegde in de Belgische nationale luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in de Europese wijk. Tientallen mensen kwamen om en honderden mensen raakten gewond.

Ik wens nogmaals mijn steun te betuigen aan de familie en vrienden van de overledenen en de gewonden, wiens pijn en smarten ik amper kan vatten.

In het licht van deze horror hebben wij verschillende zeer concrete Europese wetten gestemd om zulke aanslagen in de toekomst te voorkomen.

Ik denk aan de PNR-richtlijn, die inlichtingendiensten toelaat om passagiersdata die bij het boeken van een vliegtuigticket werd opgegeven, grondig door te lichten. Verdachte reizigers komen nu veel sneller in het vizier. Of de recente aanpassing van de Schengengrenscode, waardoor we alle EU-burgers aan onze buitengrenzen kunnen controleren, ook op onze internationale luchthavens. Een terugkerende Europese jihadist die vocht in Syrië of Irak zal nu worden gevat.

Maar ons werk is nog lang niet klaar.

We moeten nu het ETIAS-systeem gaan invoeren. Hiermee kunnen we alle buitenlanders die de EU willen bezoeken en geen visum voor de EU nodig hebben, tóch aan een voorafgaande controle onderwerpen, zoals de Amerikanen reeds doen. Binnenkort zal ik dit dossier namens mijn fractie mee door het Parlement loodsen. Ik hoop van harte dat dit dossier in alle sereniteit kan worden besproken. In het belang van onze burgers en hun veiligheid.