Helga’s tussenkomst in plenaire vergadering van 13.12.2017 m.b.t. agendapunt ” Uitbreiding en versterking van het Schengengebied: Bulgarije, Roemenië en Kroatië (debat)”.

2018-02-08T17:26:57+00:00December 13th, 2017|
NVA

Voorzitter, collega’s,

Toen Roemenië en Bulgarije lid werden van de Unie in 2007 stond hun rechtsstelsel nog niet op punt. Zij dienden een inhaalbeweging te maken, en noodzakelijke hervormingen door te voeren. Ook de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad moest worden opgevoerd. De Commissie volgt sindsdien de situatie op via het mechanisme voor samenwerking en toetsing, kortweg CVM genoemd.

Onlangs heb ik, samen met mijn ECR collega Macovei, de recente ontwikkelingen in Roemenië nog aangeklaagd. De overheid had ordonnanties uitgevaardigd om fiscale misdrijven te vergeven, en politieonderzoeken en rechtszaken te dwarsbomen. En dit alles om corrupte machthebbers aan de macht te houden. Ik vroeg de Europese Commissie de zaak op te volgen. In het CVM-rapport van begin dit jaar werd Roemenië daar ook op afgerekend.

Als wij beoordelen of deze drie EU Lidstaten in aanmerking komen, moeten wij de CVM-rapporten van november 2017 centraal stellen. Zo ook de bepalingen inzake georganiseerde criminaliteit. Het Schengengebied kent immers geen interne grenzen. Het is dus van fundamenteel belang om te vermijden dat wij op die manier criminaliteit importeren naar onze contreien.

Er valt echter te weinig vooruitgang te noteren. Ja, er zijn positieve ontwikkelingen, maar onvoldoende. En daarom is mijn delegatie, N-VA, tegen de toetreding van Bulgarije, Roemenië en Kroatië tot het Schengengebied.

Er moeten echt meer inspanningen gebeuren vooraleer politiek groen licht kan worden gegeven.