Helga’s tussenkomst in plenaire vergadering te Straatsburg op 05.10.2016 m.b.t. agendapunt “Voorbereiding van de vergadering van de Europese Raad 20 21 oktober 2016 debat”

2018-02-08T18:32:25+00:00October 6th, 2016|
NVA

Herinneren we ons nog de EU-Turkije deal en de oprichting van de nieuwe EU kust- en grenswacht? Voor het eerst werden concrete stappen gezet inzake de toepassing van Europese terugkeerregels.

Door de Turkije- deal zette Griekenland eindelijk de regels om inzake veilig derde land. Die regels stellen dat asielzoekers die voorafgaandelijk in het buitenland, w.o. Turkije, Libanon en Jordaniƫ, feitelijk veilig waren, in Europa geen asiel meer kunnen aanvragen. Frontex kreeg, als grensbewakingsagentschap, bovendien voor het eerst de volwaardige bevoegdheid om terugkeeroperaties uit te voeren.

Binnen een aantal weken zitten de Europese leiders opnieuw samen en ik hoop dat zij de effectieve toepassing zullen bespreken van bestaande Europese asielwetgeving. Ik doe hier en nu een oproep om het te hebben over anti-verdrinkingsakkoorden, zoals de EU-Turkije deal, met alle landen rond het Middellandse Zeegebied. Eens die juridische mogelijkheid er is, kan Frontex ook ten aanzien van die landen push-backs uitvoeren van asielzoekers die louter de Europese sociale welvaartsstaat opzoeken.