We moeten manieren vinden om alle doven in de EU te laten deelnemen aan en profiteren van de digitale eenheidsmarkt in hun eigen gebarentalen. Alle talen, of het nu gesproken of gebarentalen zijn, moeten gelijkwaardig behandeld worden.

2018-09-11T22:17:02+00:00September 11th, 2018|
NVA

Voorziter, collega’s,

Ik wil graag de rapporteur feliciteren met haar ontwerprapport. Het is zeer gedetailleerd en bevat verwijzingen naar gebarentalen, de voorkeurtaal van doven in Europa.

Onze samenleving digitaliseert zeer snel en hierbij is het belangrijk dat onze talenrijkdom behouden blijft. Dit geldt zeker ook voor gebarentalen waar verdringing dreigt voor sommige kleinere gebarentalen in de EU omwille van schaalgrootte en onvoldoende financiƫle middelen.

We moeten dus manieren vinden om alle doven in de EU te laten deelnemen aan en profiteren van de digitale eenheidsmarkt in hun eigen gebarentalen.

Vandaar dat ik dit rapport over taalgelijkheid in het digitale tijdperk volmondig steun. Alle talen, of het nu gesproken of gebarentalen zijn, moeten gelijkwaardig behandeld worden. Dank u.