We moeten de ongecontroleerde economische migratie naar Europa stoppen. Ik hoop dat de Europese Raad vaart maakt met het idee van ontschepingsplatformen buiten de Unie. Want een reddingsoperatie die niet meer automatisch resulteert in een asielaanvraag in Europa zal sterk ontradend werken. Alleen zo kunnen we de migratie terug onder controle krijgen, wat het draagvlak bij de burger vergroot voor de echte vluchtelingen.

2018-10-24T11:04:32+00:00October 4th, 2018|
NVA

Voorzitter, collega’s.

De titel van dit debat zegt alles! Zo lijkt er geen sprake te zijn van een ‘vluchtelingencrisis’ in Europa. Wat niet klopt! Waar zijn we in godsnaam mee bezig, collega’s? Sluiten we de ogen voor het feit dat oorlogsvluchtelingen; waaronder talloze vrouwen, kinderen, ouderen en gekwetsten, achterblijven en moeten bedelen in de straten van Beiroet of zich moeten prostitueren in Jordanië. En wat doet u? U spant zich in om de ongecontroleerde en continue instroom van vooral ongeschoolde economische migranten te faciliteren.

Het is onbegrijpelijk dat NGO-boten migranten blijven oppikken tot vlak voor de kust van Noord-Afrika, en vervolgens richting Europa varen in plaats van naar een veilige haven in de regio. Op die manier zullen mensen risico’s blijven nemen met tragische verdrinkingen tot gevolg.

We moeten de ongecontroleerde economische migratie naar Europa stoppen. We moeten ons baseren op het Australisch model. Ik hoop dat de Europese Raad vaart maakt met het idee van ontschepingsplatformen buiten de Unie.

Want een reddingsoperatie die niet meer automatisch resulteert in een asielaanvraag in Europa zal sterk ontradend werken. Mensen zullen dan wel twee keer nadenken. Tegelijkertijd verliezen de mensensmokkelaars hun bron van inkomsten.

Alleen zo kunnen we de migratie terug onder controle krijgen, wat het draagvlak bij de burger vergroot voor de echte vluchtelingen.