Voor het Roemeense voorzitterschap is Europese uitbreiding alvast prioritair.

2019-01-17T10:57:17+00:00January 16th, 2019|
NVA

Voorzitter, collega’s, eerste minister, vooreerst hartelijk welkom aan het Roemeens voorzitterschap. Zes maanden is een korte periode om te debatteren en te onderhandelen. Het zal er dus op aankomen om de neuzen in dezelfde richting te krijgen, tezamen met de twee toekomstige voorzitters.

Voor het Roemeense voorzitterschap is Europese uitbreiding alvast prioritair. Voor het eerst sinds vele jaren spreekt de Unie sinds 2018 opnieuw de ambitie uit om uit te breiden. Als ze de nodige hervormingen doorvoeren, mogen zes landen uit de Westelijke Balkan erbij tegen 2025. Maar best stelt de EU eerst intern orde op zaken. Ik verwijs, niet in het minste, naar Brexit en de groeiende onvrede bij Europese burgers over het gevoerde migratiebeleid van open grenzen.

Voor ons heeft de aanpak van de illegale migratie inderdaad prioriteit. Ik bepleit een omschakeling naar het Australische model, om illegale binnenkomsten te ontraden. Ik hoop dat u het daarmee eens bent, en dat het zijn weerslag zal vinden in onderhandelingen over het EU asielacquis.