Helga’s tussenkomst in plenaire vergadering van 03.07.2018 m.b.t. agendapunt “ Richtsnoeren voor lidstaten om te voorkomen dat humanitaire bijstand strafbaar wordt gesteld.”

2018-07-05T21:16:58+00:00July 5th, 2018|
NVA

Jullie vragen, beste collega’s, dat alle Lidstaten in hun wetgeving opnemen dat NGOs die actief zijn in de Middellandse Zee niet strafrechtelijk mogen worden vervolgd. Kunnen we even serieus blijven?

We moeten onder ogen zien dat deze NGOs zich laten gebruiken door mensensmokkelaars waardoor deze laatste buiten schot kunnen blijven.

Zo vaarde de Aquarius alle veilige havens in Tunesië voorbij, om te proberen ontschepen in Europa. Artsen zonder Grenzen deed er dus alles aan om Afrikaanse gelukszoekers naar Europa te brengen. Twee dagen geleden probeerde de Spaanse NGO Open Arms een reddingsactie van de Libische kustwacht te saboteren. Twee andere NGOs deden een week eerder hetzelfde onder een valse vlag. Dan vraag ik u: waar zijn ze in godsnaam mee bezig?

Voor ons moet de nadruk liggen op het redden van mensen van de verdrinkingsdood. Dat bereiken we alleen door de lucratieve business van mensensmokkel te stoppen. Daarom mag een illegale binnenkomst in de EU van gelukszoekers ook niet langer automatisch leiden tot een verblijfsrecht.