Over identificatie van migranten

2018-02-08T18:13:30+00:00June 15th, 2017|
NVA

Het Europees Parlement wil dat illegale migranten makkelijker geïdentificeerd kunnen worden. Daarvoor wil het de werking van EURODAC, een databank met vingerafdrukken van asielzoekers, structureel verbeteren. Ik steun deze nieuwe stap naar een effectief Europees grensbeleid. Naast vingerafdrukken wordt het nu ook mogelijk om – naast namen en identiteitskaartnummers – gezichtsscans op te slaan. Asielshopping, waarbij asielzoekers asiel aanvragen in de lidstaat met de beste socio-economische voordelen, wordt een pak moeilijker. Bovendien moet de wetgeving voor een vlottere aflevering van terugkeerdocumentatie zorgen. Dat moet Europa helpen met het opdrijven van de inspanningen om economische gelukszoekers, die hier geen recht hebben op opvang, terug te sturen naar de regio van herkomst.

Ook over de verlaging van de leeftijd van 14 naar 6 jaar waarop vingerafdrukken kunnen worden afgenomen, ben ik tevreden. Ik gruwel van de gedachte dat kinderen terechtkomen in prostitutienetwerken, doordat zij er alleen op uitgestuurd zijn door hun ouders of hun familie zijn kwijtgeraakt. Door ook van kinderen op een kindvriendelijke manier vingerafdrukken af te nemen, kan hun familie vlotter worden opgespoord om hen uiteindelijk terug samen te brengen. Daar horen ze thuis en niet in de handen van meedogenloze mensenhandelaars.

Hiernaast moet de Europese politieorganisatie Europol directe toegang krijgen tot EURODAC. Europol volgt immers onder andere terugkerende Syriëstrijders op. Daarom is het van levensbelang dat Europol over alle nuttige gegevens beschikt, zodat het de betrokken lidstaten meteen in staat kan stellen om dergelijke terroristen op te pakken. Maar ook andere criminelen zullen makkelijker opgespoord kunnen worden. Voor onze veiligheid is een efficiënt gebruik van een databank zoals EURODAC strikt noodzakelijk.

Het Parlement start nu de onderhandelingen met de lidstaten om tot een definitief akkoord te komen. Hopelijk kan dit snel gaan. We moeten de Europese buitengrenzen voor potentiële terroristen gesloten houden.

Dank u.

Wil je meer lezen? Zie mijn opiniestuk in Knack: http://www.knack.be/nieuws/belgie/gezichtsscan-moet-terugkeer-immigranten-zonder-papieren-gemakkelijker-maken/article-opinion-865541.html