Met deze voorstellen maken we het Schengeninformatiesysteem (SIS) efficiënter op het vlak van grensbewaking, politiesamenwerking en het opvolgen van de terugkeer van illegalen. Concreet maken we een einde aan de identiteitsfraude door vingerafdrukken te vergelijken. Hiermee verhogen we ook de pakkans van criminelen op de vlucht in de EU.

2018-10-25T10:00:19+00:00October 25th, 2018|
NVA

Voorzitter, collega’s,

Ik ben zeer tevreden met dit wetgevingspakket over het Schengeninformatiesysteem. Hiermee verhogen we de efficiëntie van de SIS-databank op het vlak van grensbewaking, het opvolgen van de terugkeer van illegalen en de politiesamenwerking. Deze databank is trouwens cruciaal voor onze veiligheid in het licht van het vrij verkeer van personen binnen het Schengengebied.

Een evaluatie bracht echter gebreken aan het licht: gaande van kwaliteitsproblemen, een gebrek aan opleiding bij politiemensen tot onvoldoende informatie over signaleringen en vertragingen bij de opvolging van treffers.

Deze voorstellen werken deze gebreken nu weg, maar het gaat verder dan puur cosmetische aanpassingen of technische verbeteringen.

Nu kunnen personen enkel aan de hand van bijvoorbeeld naam of geboortedatum in de databank worden opgezocht. Maar in de toekomst kunnen criminelen opgespoord worden aan de hand van hun vingerafdruk. Gedaan dus met identiteitsfraude!

Ook van belang is dat vingerafdrukken gevonden op de plaats van misdaad, kunnen worden ingevoerd in het systeem. Hiermee verhogen we de pakkans van misdadigers die op de vlucht zijn.

Een efficiëntere en gebruiksvriendelijke databank is absoluut nodig zodat onze politiediensten en grenswachters hun werk naar behoren kunnen doen. Samen met de interoperabiliteit van databanken, door allerlei gegevensbanken aan elkaar te koppelen, zetten we een nieuwe stap vooruit in de strijd tegen criminaliteit, mensensmokkel en terreur.

Ik roep alle fracties dan ook op om voor deze zeer nodige aanpassingen te stemmen. Veiligheid is immers een zaak van ons allen.