Helga’s tussenkomst in plenaire vergadering van 25.10.2017 m.b.t. agendapunt “De strijd tegen irreguliere immigratie en mensensmokkel in het Middellandse Zeegebied”.

2018-02-08T18:00:36+00:00October 25th, 2017|
NVA

Voorzitter, collega’s.

N-VA pleit al geruime tijd voor push-backs op zee. Wij willen niet dat bootvluchtelingen automatisch naar de EU worden gebracht. Wij willen niet dat illegaal Europa bereiken wordt beloond met een verblijfsrecht en allerlei voordelen. Trouwens, push-backs waren vóór 2012 mogelijk in de Middellandse Zee.

Maar in 2012 maakte het Europese Mensenrechtenhof daar een einde aan. Zo ontstond het “dogma” van het ‘recht op asiel in Europa’. Zo wordt het Frontex bijna onmogelijk gemaakt om de Europese grenzen te bewaken en de instroom te stoppen.

Daarenboven besloot het Europees Parlement onlangs om de Lidstaten te verplichten om per jaar 200.000 vluchtelingen over te brengen uit het Midden-Oosten. Ook werd beslist dat, in ruil, geen druk mag worden gezet om een terugnameakkoord af te sluiten. Dat betekent dat illegalen en/of criminelen ook niet terug kunnen worden gestuurd.

De stemming hierover in de Commissie Binnenlandse Zaken verliep niet helemaal volgens de regels, met dank aan links die anders altijd zo hamert op respect voor regels.

En dit terwijl er in Duitsland en Oostenrijk stemmen opgaan om een absolute maximumlimiet op de opvang van vluchtelingen in te stellen. Iets waarvoor N-VA al jaren pleit. Ook zo’n idee dat steevast wordt weggezet als ‘onmogelijk’ door linkse politici, maar nu toch zijn intrede doet, zij het voorlopig enkel in de nationale politiek.

Gelukkig kunnen we nog rekenen op de Lidstaten voor meer realiteitszin!