Helga`s tussenkomst in mini-plenaire vergadering van 25.05.2016 m.b.t. agendapunt “Transatlantische gegevensstromen.”

2018-02-08T18:51:49+00:00May 25th, 2016|
NVA

Trans-Atlantische gegevensoverdracht is van essentieel belang voor onze economie, veiligheid en handel.

Met het ‘Privacy Shield’ halen we nu een nooit eerder bereikt niveau van gegevensbescherming. Het is een erg grote stap in de goede richting. De rechten en rechtsbescherming van EU burgers bij gegevensoverdracht naar de VS gaan er enorm op vooruit.

Sommige politieke groepen en parlementsleden blijven echter vinden dat slechts een kopie van het Europese recht kan volstaan. Dit is gewoonweg niet realistisch.  De Verenigde Staten is een onafhankelijke natie en belangrijke strategische bondgenoot van de EU. Maar we mogen niet vergeten dat het geen lid is van de Unie.

Uiteraard moet de Europese Commissie bekijken hoe het ‘Privacy Shield’ de hoogst mogelijke standaard kan bieden. De nieuwe regels moeten ook een mogelijke toets door het Hof van Justitie kunnen doorstaan, zodat onze bedrijven en KMO’s niet in een situatie van rechtsonzekerheid verkeren.

Ik en mijn fractie geloven sterk dat het zowel voor onze bedrijven, de Europese economie als de privacy van de EU-burgers het beste is om zo snel mogelijk een operationeel ‘Privacy Shield’ te hebben.