De strijd tegen criminaliteit en terreur kunnen we enkel winnen als de lidstaten nog meer en beter samenwerken om criminelen en terroristen op droog zaad te zetten door gelden en goederen verkregen uit criminele activiteiten te bevriezen en confisqueren. Nu wordt slechts 1 procent in beslag genomen.

2018-10-24T10:52:39+00:00October 10th, 2018|
NVA

Dank u voorzitter.

Afgelopen zomer werden vreedzame demonstraties door bezorgde Roemeense burgers brutaal neergeslagen. Tienduizenden mensen kwamen meerdere dagen in opstand tegen de in hun ogen corrupte overheid. Ook pogingen vanwege de regerende socialisten om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aan te tasten werden op de korrel genomen. Honderden mensen raakten gewond toen de politie hardhandig ingreep met traangas, het waterkanon, knuppels, … enzovoort. De Roemeense regering reageerde niet op vragen om uitleg tot enkele dagen geleden de Roemeense minister van Binnenlandse Zaken het geweld “legitiem en noodzakelijk” noemde. Dat is erg zorgwekkend.

Dat betekent dat in navolging van enkele andere landen, nu ook Roemenië blijkbaar afglijdt.

Het is cruciaal dat de corruptie in Roemenië wordt aangepakt en dat de geheime afspraken tussen de verschillende inlichtingendiensten tegen het licht gehouden wordt. Past dit in het kader van een rechtsstaat?

Wij moeten vermijden dat Roemenië de vooruitgang die het de afgelopen jaren geboekt heeft opnieuw kwijt speelt.

Ik wil echt dat de Commissie deze zaken onderzoekt en hierover verslag uitbrengt. Dank u wel.