Helga’s tussenkomst in plenaire vergadering van 07.02.2018 m.b.t. agendapunt “Bedreiging van de rechtsstaat door de hervorming van het Roemeens rechtsstelsel”.

2018-02-09T19:29:12+00:00February 9th, 2018|
NVA

Voorzitter, collega’s,

Het is niet de eerste keer dat ik de problemen in Roemenië aankaart. Zo was er de poging van de socialistische regering om fraudeonderzoeken te dwarsbomen voor eigen politiek gewin. Ook verklaarde ik hier waarom Roemenië nog niet kan toetreden tot het Schengengebied.

Vandaag sta ik op de bres voor ondernemers en investeerders in Roemenië. De hervorming van de vennootschapswetgeving gaat helemaal de verkeerde kant uit. Want staatsbedrijven mogen nu opnieuw politici in hun Raad van Bestuur opnemen. Tegelijk worden die bedrijven volledig vrijgesteld van de regels inzake transparantie.

Zo wordt de deur wagenwijd opengezet voor corruptie en zelfbediening door bevriende politici. Helemaal in lijn met eerdere onzinnige wetswijzigingen zodat de elite zichzelf kan verrijken ten koste van die bedrijven en de Roemeense maatschappij. Hiermee worden buitenlandse investeerders afgeschrikt!

Ik ben blij dat dit vandaag besproken kan worden. Ik wacht echter nog steeds op een parlementair debat over de schending van de Europese waarden door Spanje, en de agressie tegen het Catalaanse volk en diens verkozen leiders.