Amber Alert Europe

2018-02-08T19:05:09+00:00February 24th, 2016|
NVA

Goede dag! Vandaag heb ik een speciale gast meegebracht : onze teddybeer Amber Alert Europe. Hij is er bij omdat elk jaar in de Europese Unie 250 000 kinderen als vermist opgegeven worden. Wanneer een ontvoerd kind wordt vermoord, gebeurt dat in 76 % van de gevallen binnen de drie uur na de ontvoering. De zoektocht naar vermiste kinderen loopt vaak vast aan de binnengrenzen maar 37,5 % van de Europese bevolking leeft in grensgebieden.

Wanneer het publiek gevraagd wordt te helpen bij de zoektocht naar een vermist kind dat in dreigend en ernstig gevaar verkeert, is het van cruciaal belang dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Daarom is het belangrijk dat alle lidstaten en de Commissie AMBER Alert Europe volop steunen. Wat is AMBER Alert Europe? Het is een Europees waarschuwingssysteem en politienetwerk voor vermiste kinderen. Een soort Europese versie van het Belgische Child Focus.

Tevens moet de Commissie de lidstaten ertoe aanzetten om de wetshandhavingsdiensten, grensautoriteiten en het publiek in het buurland onmiddellijk te waarschuwen indien een kind in een grensgebied in gevaar verkeert of verdwenen is.

Daarom dat ik met veel plezier de schriftelijke verklaring over de verbetering van noodprocedures voor samenwerking bij het terugvinden van vermiste kinderen en de verbetering van alarmeringsmechanismen voor vermiste kinderen in de EU-lidstaten mee onderteken. Ik hoop dat veel van mijn collega’s mijn voorbeeld zullen volgen!