Helga’s tussenkomst in plenaire vergadering van 15.02.2017 m.b.t. agendapunt “Aanscherpen van de controles aan de hand van relevante databanken aan de buitengrenzen”.

2018-02-08T18:24:40+00:00February 15th, 2017|
NVA

Voorzitter, collega’s,

Met dit akkoord dat we hebben bereikt met de Raad is voortaan een uitgebreide screening van àlle EU-burgers, waaronder terugkerende Syriëstrijders met een Belgisch paspoort, mogelijk. Dit komt geen dag te vroeg! Vandaag is er wettelijk slechts een minimale controle mogelijk van reizigers met een EU-paspoort die van buiten Schengen op een Europese luchthaven landen. Dit is binnenkort verleden tijd want mede dankzij de N-VA worden de regels nu verstrengd. Binnenkort zullen alle reizigers onderworpen worden aan een systematisch controle. Een uitstekende zaak voor de veiligheid van onze burgers.

Concreet wordt de Schengengrenscode aangepast die de praktische invulling van controles aan de Europese buitengrenzen bepaalt. Zo zal sneller vastgesteld worden of reizigers die Europa willen binnenkomen, door een politie- of inlichtingendienst gezocht worden, en of hun paspoort vals of gestolen is. In plaats van verder te reizen, worden criminelen dankzij de nieuwe regels meteen gearresteerd. Zo zetten we in op de verdere versterking van onze buitengrenzen.