Helga’s tussenkomst in plenaire vergadering van 11.05.2016 m.b.t. agendapunt “Aangenomen besluit inzake de hervorming van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel (debat)”.

2018-02-08T18:52:45+00:00May 11th, 2016|
NVA

De Commissie stelt een hervorming in het vooruitzicht van “Dublin” . Dat is het systeem dat bepaalt welke Lidstaat verantwoordelijk is voor een asielaanvraag. Dat blijft de eerste Lidstaat van binnenkomst, en dus feitelijk bv Griekenland. Slechts indien de belasting te hoog wordt voor die eerstelijnslidstaat, op basis van haar grootte en economische sterkte, kan men vluchtelingen herplaatsen. Slechts als Griekenland het objectief gezien niet meer aankan, moeten andere Lidstaten asielzoekers overnemen.

En ja, er zijn sancties voorzien, mocht Oost-Europa niet willen meewerken. Hierop heeft N-VA steeds sterk aangedrongen. N-VA is een spreidingsplan genegen, omdat Belgiƫ al dubbel het Europees gemiddelde aan asielaanvragen behandelt, en dus gebaat is bij een betere verdeling. Maar, net zoals in het verleden zal N-VA niet voor een voorstel stemmen dat onvoldoende is uitgewerkt.

Herlocatie is slechts de laatste stap. Eerst hebben we een adequaat EU grenzenbeleid en een Europese maximumlimiet nodig. Dan pas kunnen we spreken over spreiden en integreren. Het heeft geen zin de kraan open te laten en gewoon op meer efficiƫnte wijze te dweilen.